KPSS DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi)

Diyanet İşleri Başkanlığının din hizmetleri alanında görev almak isteyen adayların KPSS ile birlikte girmesi gereken sınavdır. DHBT ortaöğretim / ön lisans / lisans düzeylerinde yapılmaktadır.

Sınava katılacak adayların ilgili yıl, bu sınava katılacakları öğrenim düzeyi ile aynı öğrenim düzeyinde yapılacak KPSS’ye girmeleri ve KPSS’de puanların hesaplanmasına yönelik koşulları karşılamaları gerekmektedir.

DHBT Sınav konuları

Sınavda adaylara, çoktan seçmeli 40 sorudan oluşan Alan Bilgisi Testi uygulanmaktadır. Testte yer alan ilk 20 soru (DHBT-1) temel din bilgisi sorularından oluşmaktadır ve tüm öğrenim düzeyleri için ortaktır.

DHBT-1 Konu Başlıkları: İslam İnanç Esasları, İslam İbadet Esasları, Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi), Siyer, İslam Ahlakı

İkinci 20 soru (DHBT-2) adayların öğrenim düzeyine göre farklılık göstermektedir. Bu sorular, lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat Fakültesi müfredatını, ön lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat ön lisans programı müfredatını, ortaöğretim düzeyinde sınava katılacaklar için İmam Hatip Okulları müfredatını içeren sorulardan oluşmaktadır.

DHBT-2 Konu başlıkları: Tefsir, Fıkıh, Hadis, Akaid & Kelam , İslam Tarihi, Dinler ve Mezhepler Tarihi Dini Hitabet

KPSS
Genel Yetenek
KPSS
Genel Kültür
DHBT-1DHBT-2
KPSSP122
(Ortaöğretim düzeyi)
0,150,150,300,40
KPSSP123
(Ön lisans düzeyi)
0,150,150,300,40
KPSSP124
(Lisans düzeyi)
0,150,150,300,40
Veriler ÖSYM klavuzundan alınıp derlenmiştir.

Adayların KPSSP122, KPSSP123, KPSSP124 puanlarının hesaplanabilmesi için DHBT’ye girdiği öğrenim düzeyi ile aynı düzeyde KPSS’ye girmiş olması ve bu düzeyde yapılan KPSS Genel Yetenek Testi ile Genel Kültür Testinde ve DHBT’de en az bir işareti olması gerekir. DHBT’ye girdiği öğrenim düzeyi ile aynı düzeyde KPSS’ye girmemiş adayların veya aynı düzeydeki KPSS Genel Yetenek Testi ile Genel Kültür Testinde en az bir işareti olmayan adayların KPSSP122, KPSSP123, KPSSP124 puanları hesaplanmayacaktır.

Mesaj Yaz.
1
Şuanda Çevrimiçiyiz. 😊
Merhaba!
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz. 😊